top of page
Search

Бърза и вкусна царевична крем супа за прохладните есенни дни

Царевичната крем супа е една от любимите супи на малкия Алек, това е една от първите крем супи, които му приготвих и се превърна в една от най-предпочинаните му супи до днес. Рецептата й е много семпла и подчервата вкуса и сладостта на царевицата, като може да се приготви за нула време и е спасителен вариант за обяд или вечеря във всеки момент. Тази супа е толкова кремообразна и нежна, че ще ви стопли в този мрачен и дъждовен есенен вторник. Без много приказки едно и рецептата - както казах, лесна, много семпла и вкусна, поне според всички опитали я.

 

Съставки:

2 големи кочана царевица, които може да замените с 1 опак. замразена царевица 450гр. или консерва с варена царевица (от големите)

100-150 грама козе сирене (ако не обичате козе сирене може да го замените с предпочитаното от вас краве или овче, а тези от вас, които са на диета може да го заменят с извара)

Подправки: сол, щипка черен пипер на вкус (ако няма да я приготвяте за деца може да добавите и стрити люти чушлета)

 

Във варианта, в който ще изпозлвате кочани с царевица - обелете ги, измийте ги, разчупете ги на две и ги сварете в подсолена с щипка-две сол вода. Водата трябва да покрива с 2-3 пръста поне царевицата. Хубаво е царевицата да ври около 45 мин, за да сте сигурни че е добре сварена. Оставете леко да изтине и извадете царевицата от водата - самата вода ще ни трябва за супата, не я изхвърляйте!

Отделете заревичните зърна с нож от кочана - както е показано на снимката по-долу. Върнете в съда вече отделените от кочана ленти царевични зърна. Ако водата в съда ви е по-малко от царевицата добавете още (съотношението вода:царевица трябва да е 2:1) и върнете на котлона, докато отново заври. Изключете котлона, добавете бучката сирене и черния пипер, преместете тенджерката и пасирайте царевицата и сиренето с пасатор. Ако пасираната смес е много гъста може да добавите още малко гореща вода и отново пасирайте до получаването на гладка смес, гъстотата определете спрямо вашите вкусове.

Във варианта, в който използвате замразена или консервирана царевица, добавете към царевицата вода в съотношение 2 към 1 и щипка-две сол и включете котлона. Хубаво е да оставите царевицата да поври около 10 мин. след което изключвате котлона, добавяте сирене и черен пипер на вкус и пасирате. Толкова е просто :)

Сервирайте гореща с филийка хляб. Ако сте почитател на сметаната можете да добавите няколко капки сметана, но повярвайте ми - няма да ви липсва!

Добър апетит!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page