top of page
Search

Самоковска салата от печени чушки с чесън и магданоз

Печените чушки с чесън и магданоз са една от класическите есенни салати, които са характерни за кухнята на Самоков и за кухнята, с която съм израстнала. Макар че в планинското градче, на 60км. от София, не се отглеждат чушки, миризмата на печени „пиперки“ е характерна за града в продължение на два/три месеца от годината – август, септември и октомври. За мен това е една от любимите салати, които се приготвят у дома майка, татко и покойната ми баба, макар че братовчедка ми Криси е влюбена в нея, особено когато е домашно-приговена с големи червени сладки чушки. Както споменах в предишния пост, комбинацията между тази салата, козе сирене и домашна топла пита или хляб е повече от безоръжаваща – дори и за хора на диета. А ето и нашата семейна рецепта за тази лесна, но страшно вкусна есенна салата.

 

Съставки:

1-1,5 кг. прясно изпечени месести чушки, не от буркан (най-вкусна става с големите червени сладки чушки, които се появяват на пазара от средата на септември)

4-5 скелидки чесън (ако обичате повече чесън можете да увеличите количеството, но те са в основата на салата, така че не намалявайте количеството чесън)

1 ч.л. сол

Половин връзка магданоз, аз използвам само листата на магданоза, защото са по-крехка, а и защото като цяло не обичам магданоз (ако сте почитатели на подправката може да сложите и цяла връзка, или половин връзка, но заедно със стъбълцата).

2 с.л. оцет

4-5 с.л. зехтин

 

Обелете изпечените чушки (салата няма същия вкус ако използвате печени чушки от буркан) и ги подредете ветрилообразно в кръгла чиния. В хаванче счукайте чесъна и солта, докато се превърнат в паста. В една паничка смесете – чесновата паста, зехтина, оцета, нарязания на ситно магданоз и разбъркайте. С получената разядка залейте чушките, като целта ви е върху всяка чушка да попадна малко от честново-магданозената разядка.

Комбинирайте салата с резени козе сирене, а ако добавите и топъл хляб или пита, вашата есенна вечеря или обяд е готов J

Bon apetit

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page