top of page
Search

Здравословна закуска vol.1 за дома

Здравословната закуска е нещо, на което се научих на скоро. Както вече съм споменавала (може би) от известно време съм на хранителен режим, който ме учи да се храня развномерно през деня и да не пропускам хранене - особено сутрин. Изключая събота и неделя обаче, до скоро закуска в работна обстановка беше невъзможна, но вече ситуацията е различна.

В този пост ще ви представя три вариации на закуска в бурканче, подходяща за работна обстановка, които можете да приготвите от вечерта.

 

Предложение N1:

3гр чиа

20гр кокосови стърготини

нарязани плодове по избор един от вариантите(праскова, круша, шепа ягоди/малини/боровинки/кайсии, намачкан банан)

3 с.л. овесени ядки

1 ч.л. ванилена захар

300-400 гр. кисело мляко


Смесете в бурканче всички съставки и разбъркайте сместа за да се хомогенизира и киселото мляко да достигне до всички елементи. Така подготвено бурканчето може да престои вечерта и да е готово за закуска на сутринта, а ако го подготвяте за закуска е добре чиата и овесените ядки да престоят около 20-30мин. Така овесените ядки ще омекнат и ще са приятни за ядене, а чията ще се разтвори и желира. Може да гарнирате с шоколадови стърготини но само ако шоколадът е с висок процент на какао.

 

Предложение N2:

10гр чиа

20гр кокосови стърготини

нарязани плодове по избор един от вариантите (праскова, круша, шепа ягоди/малини/боровинки/кайсии, намачкан банан)

1 ч.л. ванилия/канела

300-400 гр. кисело мляко


Смесете в бурканче всички съставки и разбъркайте сместа, за да се хомогенизира и киселото мляко да достигне до всички елементи. Така подготвено бурканчето може да престои вечерта и да е готово за закуска на сутринта, а ако го подготвяте за закуска е добре чиата да престои около 20-30мин. за да се разтвори и желира, каквато е основното действие на чиата.

 

Предложение N3:

овесени ядки

5 гр. чиа (по желание)

20гр кокосови стърготини

нарязани плодове по избор един от вариантите (праскова, круша, шепа ягоди/малини/боровинки/кайсии, намачкан банан)

1 ч.л. ванилена захар

1 ч.л. мед (ако обичате много сладко може да увеличите количеството мед)

прясно мляко


В бурканче сложете овесените ядки, кокосовите стърготини, меда, ванилията, чиата, разбъркайте добре съставките и залейте с прясно мляко. Млякото трябва да покрие освените ядки и да е поне един -два пръста над тях. Разбъркайте добре, за да може овесените ядки и чиата да се разтворят в млякото. Приберете бурканчето за една вечер в хладилника и на сутринта добавете плодовете. Може да гарнирате с шоколадови стърготини но само ако шоколадът е с висок процент на какао.


Enjoy...

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page