top of page
Search

Селски хляб с маслини

Обичам да меся хляб, това е може би най-любимото ми нещо от всички вариации на храна, които приготвям. Месенето на тесто за хляб ми действа пречистващо, отнема цялата ми негативна енергия, стрес и ме успокоява. За мен да приготвиш хляб е едно от най-лесните неща на света, нещо което ни е вродено, но в забързаното ни ежедневие, някак сме го забравили.

Предлагам ви да опитате да приготвите този обикновен селски хляб с твърда коричка и маслини, който ще изчезне още топъл от трапезата на вашата вечеря или празничен обяд.

 

Съставки:

500 гр. пресято брашно + още за омесване

250-300мл. хладка вода (хладката вода помага живата мая да се активира по-бързо)

2 с.л. зехтин

1 ч.л. сол

2 ч.л. захар

1/2 кубче жива мая или 1 пак. суха мая

30-тина грама маслини, нарязани на кръгчета (може да замените маслините с 5-6 броя сушени домати, нарязани на дребно или изобщо да не слагате маслини/сушени домати, ако не обичате)

подправки по избор (аз изпозлвам: джоджен/босилек/риган/чубрица - по избор една от четирите) - подправките също можете да пропуснете ако не обичате подправки

 

Вариант с жива мая:

В паничка натрошете маята, добавете захарта и сложете около 80мл. от топлата вода. Разбъркайте добре, за да се разтворят маята и захарта. Покрийте купичката с кърпа и оставете за 10-15 мин на топло място, за да се активира маята (трябва да удвои размера си и да направи нещо като пяна на повърхността).

В голяма купа, в която ще замесвате хляба (хубаво е да я голяма, за да може тестото свободно да удвои обема си в нея) пресейте брашното, добавете избраната подправка и солта. Разбъркайте сухите съставки с една дървена лъжица и направете кладенче в сухата смес. След като маята шупне, я добавете към сухата смес, прибавете зехтина, останалата топла вода и маслините. Разбъркайте всички съставки - целта е да се оформи еластично, меко и гъвкаво тесто.


Вариант със суха мая:

В голяма купа, в която ще замесвате хляба (хубаво е да я голяма, за да може тестото свободно да удвои обема си в нея) пресейте брашното и добавете избраната подправка, пакетчето суха мая, захарта и солта. Разбъркайте сухите съставки с една дървена лъжица и направете кладенче в сухата смес - в него прибавете зехтина, водата (когато замесвате със суха мая може безпроблемно да използвате и студена вода, не е задължително тя да бъде топла) и маслините. Разбъркайте всички съставки - целта е да се оформи еластично, меко и гъвкаво тесто.

 

В началото бъркайте сместа само с лъжица, ако е започне да става твърдо, а все още имате брашно в купата добавете още малко вода и обратното, ако е твърде лепкаво добавете още брашно (на части и по малко, за да се поеме от тестото) и бъркайте. В началото бъркате с лъжица докато се оформи топка от тесто, а после започвате да месите с ръце, за около 5 минути. Целта ви е хубаво да омесите тестото и да изкарате целият му въздух, така че когато го натиснете леко с пръст то да възстановява формата си и да се оформи една хубава топка меко и еластично тесто. Когато тестото е готово, намажете го с малко зехтин, за да не лепне по стените на купата, покрийте купата с кърпа или фолио и оставете да втасва за мин. 2 часа на топло място. Обикновенно замествам тестото за хляба сутрин, преди да изляза за работа и когато се прибера то е готово за размесване, и изпичане.

След като тестото за хляба ви втаса (удвои обема си) го омесете отново - премесете го, изваждайки целият въздух, който е образувало в процеса на втасване. Поставете хартия за печене в тавичка, в която ще приготвяте хляба и оформете хляба - като плитка, голям геврек, питка, сърце или като стандартен хляб. На финала можете да направите разрези по повърхността на хляба, които ще му помогнат той по-бързо да втаса отново. Така премесен отново и оформен хлябът е добре да остане на топло за 20 мин, за да втаса отново, докато печката ви се загрява на 220 градуса. (ако нямате много време, може да пропуснете процедурата с второто втасване, като в този случай е възможно хлябът ви да не "бухне" много). След като увеличи обема си за 20-тина минути и фурната ви е затоплена, намажете хляба с вода или студено мляко и го пъхнете във фурната за 35-45 мин, като го наблюдавате. Домашният ви селски хляб трябва да оформи кафеникава коричка и когато почукате с нож или вилица кората на хляба във фурната, тя трябва да е твърда.

Когато хлябът ви се изпече го извадете въху решетка, покрита с кърпа, за да поизтине за 3-5 мин. като по този начин ще запази хрупкавата коричка от фурната. После завийте хляба в кърпа и сервирайте на масата.

Ако не обичате хляб с твърда кора, още топъл го завийте в кърпа и го приберете в найлонов плик за 5-10 мин. Така хлябът ще генерира пара от високата си температура, която ще спомогне кората му да омекне :)

Надявам се да сте се убедили, че в това да приготвите домашен хляб с двете си ръце е лесно и приятно и да съберете смелост, за да опитате.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page