top of page
Search

Френски кроасани с масло и квас

Ако има нещо, което обожаваме у дома за закуска, то това са френските кроасани с масло, без никакъв пълнеж, само масло, хрупкави, маслени, ефирни, мнооого вкусни и калорични. И представете си сега да ги приготвите у дома....с квас! Дааа напълно възможно е, благодарение на уникалната група "Страст с квас" и невероятните квасни феи, които могат да преобразят всяко тесто с мая! Така и аз се изкуших и ще продължавам да се изкушавам да приготвям тези кроасанчета - французойчета...защото са най-чаканата, но най-вкусната закуска! Ако искате да опитате - прилагам рецептата. Искам да ви предупредя, че и аз самата все още се уча..но всеки опит е невероятно вкусно преживяване... а желанието да ги приготвите пак и пак....не свършва :)

 

Съставки:

Сладък стартер 19гр квас (100%хидратация) 15гр вода 5гр захар 38гр брашно Тесто 250гр пресято бяло брашно за хляб (тип 650, Балван, Екосем, София мел за баници/козунаци, Топаз мел) 73гр квас (сладък стартер)

Подправки: ванилия, махлеб 100гр вода 37гр захар 27гр яйце ( разбивам едно яйце и след това отмервам) 15 гр меко масло (аз използвам кокосово масло, защото то придава и малко кокосов аромат) 5гр сол За ламиниране -153гр масло

 

Вечерта пригответе сладкия стартер, като смесите описаните съставки, разбъркате добре и оставите за една нощ, завито в найлонов плик в хладилника през лятото или на хладно място. На сутринта смесете съставките за тестото, като в началото бъркате с лъжица, а после с ръка. Няма нужда да месите дълго до развиване на глутена, само да хомогенизирате и загладите тестото. Оставете вече омесеното тесто да почине, като покриете купата със стреч фолио за 30 мин. После направете едно свиване - cold foil на тестото от всички страни, оформете на квадрат с размери 13х13см. и приберете завито във фолио в хладилника за 3 часа. След 2 часа вземете маслото, нарежете го на филийки и между два листа хартия за печене оформете, с помощта на точилка, маслена плочка с размери 13х13см, завийте я в хартия за печене, и я приберете за час в хладилника.

Когато извадите тестото и маслото и двете трябва да са с приблизително еднаква мекота - не трябва маслото да е по-твърдо, защото ще се начупи и няма да се разпредели добре в тестото. И от този момент започва процеса ламиниране или разпределяне на маслото в тестото.

По указания на Мариета Илийчева, следвам указанията на Yuval Ayalon за ламиниране на тестото. Следвайки примера на Yuval, направете три единични ламинирания през 1 час. След всяко ламиниране прибирайте сгънатото тесто завито във фолио в хладилника за час, после отново вадите, ламинирате, сгъвате, прибирате в хладилника и така 3 пъти. След последното 3-то ламиниране приберете тестото в хладилник до вечерта. (приключвам ламинирането около 11-12 часа на обяд и после оставям в хладилник до кум 20 часа вечерта). Тогава извадете тестото и отново по примера на Yuval Ayalon разточете и оформете кроасаните. Опитайте се да са максимално еднакви, за да се изпекат равномерно и да бъдат красиви (но дори и да не се получи няма да е проблем, освен ако не отивате с тях на изложение хихихи ). Поставете оформените кроасани в тава върху хартия за печене и ги покрийте с лека кърпа или фолио, и оставете на хладно цялата нощ. На сутринта зарейте фурната на вентилатор на 190-200 градуса и намажете кроасаните с яйце (остатъка от яйцето, което сложихте в тестото разбъркан с 1с.л. мляко или вода). Изпечете кроасаните за 15-20 мин. в предварително загрятата фурна - като ги наблюдавате, щом станат златисто-кафяви са готови. Ако от кроасаните ви започне да изтича масло (случвало ми се) бързо увеличете градусите на фурната, за да прекъснете процеса на разтичане на маслото.

Знам, че рецептата отнема време, звучи страшно, но ако веднъж я опитате - ще се влюбите в нея :) Заслужава си да опитате!Comments


#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page