top of page
Search

Телешко с домати по римски


Tomato beef alla Roma
Телешко с домати по римски

Телешко с домати по римски е една от онези рецепти, с които свързвам пътуванията си в Италия и по-специално посещенията ни в Рим. Опитахме това ястие в едно малко домашно ресторантче (остерия) в района на Колизеума, преди около 10 години и определено успяхме да се влюбим в него...а когато се върнахме обратно в България побързахме да си го приготвим - по памет. Телешко по римски се приготвя изключително лесно, бързо и е много вкусно....гарантирам ви! Ето и как да си го приготвите...

 

Съставки:

700 гр. смляно телешко месо

1 голям буркан доматен сос/смлени домати

250 гр. чери доматчета

шепа маслини

3-4 скилидки чесън

1 голяма глава лук

зехтин

Подправки: сол, черен пипер, риган, босилек, 1 ч.л. захар/мед

 

В дълбок тиган задушете лука и чесъна, нарязани на ситно в сгорещения зехтин. Към готовите лук и чесън добавете месото и хубаво го запържете, като го раздробите максимално много на малки късчета. След 10-тина минути на силен котлон добавете смлените домати, маслините и подправките, и оставете да се готви, докато водата от доматения сос се редуцира.

Малко преди сосът да се сгъсти напълно, а месото да е напълно готово добавете чери доматчетата разрязани на половина и ги оставете леко да се сготвят.

Вашето телешко по римски е готово за около 30 минути. Можете да го сервирате така с чаша хубаво червено вино и вкусна салата или препечена филийка...или да го използвате като допълнение - сос за домашна прясна паста :)

Бон апети!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page