top of page
Search

Светъл селски хляб - ала Братя Хлебари


Farmers sourdough bread ala Bakery brothers
Светъл селски хляб с квас ала Братя хлебари

Това е рецептата за хляб с квас, която приготвям в последните месеци и винаги хлябът е копринено мек, въздушен надупчен, и мноого вкусен. Рецептата е много лесна, като аз си позволявам няколко видоизменения. Ако се занимавате с квас - трябва да опитате този хляб! Ето как:


Съставки:

250 гр пресято бяло брашно

50 гр твърд квас (50% вода)

150 + 50 мл охладен чай от горски билки или вода

3 гр сол

Подправки: смлени сушени домати и лук, риганСгответе:

В купата на планетарен миксер смесете брашното с 150 мл. чай/вода докато се омеси хубава топка тесто. Оставете тестото да почине 30-60 мин. (този процес се нарича автолиза). След 30/60 мин. (най-често автолизата ми продължава 30 мин.) добавете солта, подправките, кваса и 50 мл чай/вода и продължете да месите докато се оформи хубаво гладко тесто. Меся на висока степен около 10-15 мин. Готовото тесто прехвърлете в намаслена купа, покрийте с кърпа и оставете да почине 30 мин. След половин час направете няколко разгъвания тип плик, покрийте и пак оставете за 30 мин, после отново разтеглете тип плик и оставете покрито тестото за час и половина. Оформете тестото върху набрашнена повърхност и прехвърлете върху кърпа, посипана с оризово брашно (ако блашното е без глутен плябът няма да залепне по кърпата/банетонът). Завийте оформеното тесто и го сложете да втасва в панер/банетон, завит в найлонов плик. Аз оформям хляба къв 21/22 часа вечерта и го изкарвам на студено, на терасата и пека или на другия ден по обяд или вечерта - но това е за зимния период, пред лятото в топлото време дръжте в хладилник.

Загрейте фурната на 240 градуса, прехвърлете оформения хляб върху тава с хартия за печене, направете няколко напречни разреза върху хляба и печете за 20 мин, после намалете на 200 градуса температурата на фурната и печете още 10 мин, ако искате много хрупкава кора, печете още 20 мин. Извадете и оставете да се охлади върху решетка.Comments


#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page