top of page
Search

Патешко магре с редукция от портокал и мед


duck breasts with orande-honey sous
Патешко магре с медено-портокалов сос

Години наред си мислех че патешкото магре е супер сложно нещо за приговяне, че се прави бавно, и че не бх се справила да го приготвя. Не веднъж съм споделяла че като цяло не готвя месо, но явно от тази година това ще се промени, супер нахъсана се чувствам да се тествам в готвенето на различни видове меса. И след свинските ребра които готвих наскоро, дойде време на патешкото магре - или инак казано - патешки гърди (понякога супер много се дразня на привнесените готварски термини които карат ястието да звучи супер сложно!). Та, ето как да си приготвите това патешко магре - за не повече от 20-25 мин!


 

Съставки:

2 броя патешки гърди, измити, подсушени, с нарязана на решетка кожа (важното е да нарежете само кожата с мастта по нея, а не да режете месото отдолу, защото рискувате да стане много сухо по време на готвене)

сокът на 1 портокал

1 с.л. мед

Подправки: сол (аз използвам пушена сол), пипер (аз използвам розов пипер), звездовиден анасон, карамфил


 

Сгответе:

Подправете гърдите от двете им стани със сол и пипер на вкус, а после ги постаетес кожата надолу в студен тиган и включете тигана на пълна степен. Гответе докато кожата стане златиста а мазнината й се отдели в голяма степен. Ако поставите гърдите на нагорещен тиган, кожата ще се запечати бързо и мазнината ще останве в гърдите, което ще ги направи мазни и тежки и няма да ви хареса. Когато кожата стане хубаво препечена (внимание през цялото време на готвене на тиган - пръска много мазнина!) обърнете месото от другата страна. Патешкото магре трябва да се запече добре и от двете страни и когато го притиснете с щипка за готвене да е сочно и мекичко, а не твърдо.

Готовите гърди прехвърлете в малка порцеланова тавичка, отстранете мазнината от тигана (запазете я за друго готвене, тя е много вкусна и полезна), на нейно място в тигана налейте сока от портокала, меда, анасона и карамфила и оставете този сос да се сгъсти, а меда напълно да се разтвори в портокаловия сок.

С получения сок полейте магрето в тавичката и сложете във фурната на 180 градуса на 10 мин, тъй като аз приготвях месото и за малко дете го пекох 15 мин, защото той не харесва месо алангле.

Когато извадите месото завийте добре тавичката с алуминиево фолио и оставете месото да си почине за около 10-15 мин.

После разрежете и сервирайте, като го полеете отново с останалия сос.

Невероятно крехко, лесно, ефектно, бързо и вкусно ястие!#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page