top of page
Search

Класически селски хляб с квас и шупли

Няма по-вдъхновяващ момент от този, в който изпечеш успешно първия си класически селски хлябс квас...да усетиш твърдата му пукаща коричка....и когато след като е напълно охладен го разрежеш, видиш малките хралупи в него....това е един хлебен рай! Повече от 6 месеца чаках да стигна до този момент, заради липса на време, слаб квас (хранех го рядко) и лоша техничесла подготовка...но попаднах на една страхотно лесна рецепта, която бих искала да споделя с вас - нея и техниката, която ще ви помогне да направите класически хляб с квас.

Тъй като не съм променяла нищо в рецептата ще я копирам изцяло от блога, но преди това изгледайте добре рецептата, за да видите техниката, която трябва да приложите тук, а и в останалите хлябове с квас които ще приготвяте.

 

Съставки:

240 мл. вода

400 гр. бяло брашно

1 ч.л. сол

100 гр. квас

 

В случай че имате миксер за тесто, използвайте него, но ако нямате такъв и месите на ръка - прогответе се да направите малко мускули.

В дълбоката купа на миксера смесете брашното и водата, и месете до оформянето на стегнато гладко топче тесто на най-ниска скорост/ако месите на ръка започнете първо да бъркате с лъжица, а после месете на ръка. Оставете полученото тесто да почине за 1 час - този процес се нарича автолиза. След 1 час е време да добавите кваса и да месите на 3 или 2 скорост (при мен миксерът е с 3 степени, а 3-тата е най-бавна) до оформането на леко лепкаво, но пак хомогенно топче тесто. В случай, че месите на ръка, леко разстелете топчето от брашно с вода - като палачинка и в средата поставете кваса, завийте го в тестото и месете, поне около 5 минути. Да малко ще лепне от кваса - нормално е! Оставете за още 30 мин, тестото да почива и след това добавете солта. Това е финалната фаза по месене, в която трябва солта да стегне и обедини тестото с квас, затова месете и не се отказвайте от поне 5-6 мин. месене. За да разберете дали тестото ви е развило глутена направете "тестът с прозореца", а именно, намокрете си ръцете и разтеглете тестото, трябва да видите как тестото е гъвкаво и се опъва до тънка кора без да се къса между пръстите ви.

Когато тестото ви е готово, прехвърлете в стъклена купа с шатула. Намокрете ръцете си с малко вода и загърнете и разтеглете тестото от всички страни. Покрийте с капак и оставете за 40 мин. след което направете 3 разтягания през 40 мин. След третото разтягане оставете да почине 40 мин и после оформете на набрашнена повърхност. Поставете оформения хляб с " гладката му част надолу" в панерче за втасване или купа покрита с парче плат и брашно, завийте с плата или приберете в найлонов плик и оставете за 10-12 часа да втасва на студено.

Извадете втасалия хляб (трябва почти да се е удвоил), включете фурната на 250 градуса с прибрана чугунена или метална тенджера с капак в нея. Когато фурната е готова извадете прехвърлете хляба върху хартия за печене, ако имате бръснач нарежете повърхността на хляба с него, извадете тенджерата, поставете вътре хляба с хартията за печене и приберете във фурната. Печете на 250 градуса за 20 мин под капак и после още 20-25 мин. без капак на 210 градуса.

Извадете хляба и не се притеснявайте ако коричката е кавява и пукаща - точно такава трябва да е ! Охладете върху решетка преди да го разрежете.

Ако сте работили със силен квас и сте спазили всички етапи, ще получите прекрасен селски хляб с квас и шупли.

Бон апети!

Comments


#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page