top of page
Search

Гъбена крем супа

Има нещо омагьосващо в крем супите, дали заради кремообразната им структура, мекотата на вкуса или усещането на уют, незнам, но знам че ги обичам. Тази гъбена крем супа от своя страна е една от най-вкусните, които съм приготвяла и опитвала. За да си я приготвите са ви нужни само няколко съставки и не повече от около час време. Ето и как да си я приготвите:

 

Съставки:

750 гр. измити, почистени и нарязани на парчета гъби печурки (аз използвах и пънчетата на гъбите)

2 средно дебели стъка праз, почистени и нарязани на малки полумесеци

Подправки: 2 ч.л. сушен морков на кубчета, 1 ч.л. сушена червена сладка чушка на кубчета, 1 ч.л. сол, щипка прясно смлян розов пипер (може да използвате също така бял, зелен или черен пипер, но черният пипер е твърде остър за вкусовете на супата).

750мл. прясно мляко

500 мл. вода

50 гр. масло

30 мл. зехтин

 

Задушете под похлупак, в дълбока тенджера, гъбите и праза, в предварително разтопените масло със зехтин. Разбърквайте сместа от време на време. Бъдете спокойни, гъбите и праза под похлупака ще си пуснат вода и няма опасност сместа да загори. Когато се е отделило добро количество вода в съда, след като сте задушавали гъбите и праза около 10 мин, добавете сушените зеленчуци, солта и пипера и продължете да разбърквате.....докато цялата вода не се редуцира. Към готовите гъби с праз добавете млякото и водата, разбъркайте, намалете котлона на степен 7 от 9 възможни, и оставете супата да заври. После я изключете и след като се поохлади малко пасирайте до желаната гъстота, ако ви се стори твърде гъста добавете още вода или мляко.


Може да сервирате с или без крутони, сирене, сметана .... но дори и да я консумирате „натюр“, пак е безупречно вкусна!

Comments


#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page