top of page
Search

Бързи и меки кифлички за закуска


Закуската в събота и неделя е един от любимите ми ритуали. Нито обядът, нито вечерята през уикенда ми носят това усещане за нещо специално, което ще се случи през деня, както закуската. Колкото и да съм изморена или да ми се спи, самата мисъл, че е събота или неделя сутрин, ме кара да стана и да приготвя вкусна закуска, и да я подредя на една красива маса. Това е моят таен ритуал за прекрасен уикенд, сякаш изричам магическо заклинание за красиви и щастливи почивни дни. Ако и вие се чудите какво да приготвите - днес ви предлагам една лесна и много вкусна рецепта за солени или сладки пухкави кифлички, които се приготвят бързо и лесно - без квас или мая, само бакпулвер, сода бикарбонат и кисело мляко. Ето и самата рецепта...

 

Съставки:

350гр. предварително пресято бяло брашно + още малко за разточване

30/40 мл. зехтин или олио или разтопено масло

1 яйце

50 мл. прясно мляко за намазване на кифличките

200 гр. кисело мляко

Подправки: щипка сол, риган/босилек/шарена сол/чубрица (изберете си любимата подправка) - аз в този случай използвах малко шарена сол

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. бакпулвер

За плънката:

Топено сирене, бекон, кашкавал, сирене

Мед, нарязани сушени домати, маслинова паста - за гурме вкус

 

Сгответе:

В купа смесете сухите съставки и подправките (без содата), разбъркайте и направете в средата кладенче. В кладенчето добавете яйцето, зехтина и предварително разбърканите сода бикарбонат и кисело мляко. Разбъркайте сместа с лъжица, а после започнете да месите с ръка. Трябва да получите меко, не лепнещо тесто, месете тестото около 5 минути, за да развиете глутеновите нишки на брашното.

Върху набрашнена повърхност поставете тестото, набрашнете го леко и разточете на голям кръг. Тестото трябва да е с дебелина между 0.5 и 1см. Разрежете тестото на триъгълници и поставете плънка по желание в основата на всеки от триъгълниците (в широката му част). За по-гурме вкус аз комбинирах топено сирене със сушени домати и бекон с мед.

Завийте кифличките от основата (по-широката част) към върха, като завивате докато се получи кифличка. Наредете кифличките в тава, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да починат за около половин час на топло.

Загрейте фурната на 180 градуса, намажете всяка кифличка с прясно мляко и изпечете за 21-23 минути.

Сервирайте още горещи с топло какао, кафе, айрян и свежи зеленчуци и маслини. Вашата вкусна и добре изглеждаща съботно-неделна закуска е готова.

Бон апети!

 

Още идеи за закуска можете да намерите в блога в категория Печива и тестени.

Сред любимите ми тестени закуски са:

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page