top of page
Search

Бъдни вечер - мисията възможна

Бъдни вечер е най-специалната вечер през годината, поне за мен. Очакването да се роди Божият син, доброто настроение, коледните лампички и украсените елхи, белият сняг (най-голямото пожелание за всяка Коледа), нетърпението за подаръците и ароматите на домашни ястия изпълват този ден. За разлика от много вярващи, които постят и Бъдни вечер е последната празнична вечер от техния дълъг пост, то ние никога не сме постили, но винаги сме вярвали, че поне на този ден трябва да пречистим духа и тялото си, и макар само за 24 часа да не приемаме "блажна" храна.

Храната на Бъдни вечер е нещото, което сякаш спотява семейството от нейното приготвяне, до нейното изяждане :) ...и както казва майка ми - макар всяка хапка, която приемаме да е семпла и постна храна, винаги ставаме от масата сити, че дори преяли, щастливи и доволни. И тъй като ние сме народ с много традиции, ето традициите, които моето семейство от години спазва за този ден...

 

Закуската - препечени филийки с домашна лютеница, халва, домашно сладко, маслини, чаша чай с мед за децата и кафе за родителите.

Обядът - сарми, и салата от едро сварен боб, ситно нарязан праз лук, овкусена с ябълков оцет, олио и сол, хляб. Напитките са по желание - компот, вода, чаша червено вино.

Вечерята - най-важната част на деня: Винаги на масата поставяме нечетен брой ястия, такова е поверието и традицията. Иска ми се да вметна, че цялата история с нечетния брой ястия, няма нищо общо с религията, а по-скоро е наследство от езическите ритуали, но да се върна към ястията. У дома основните ястия на трапезата са изцяло постни: сарми, содена питка с пара, баница с праз, орехи и ориз, салата от боб с праз лук (по този начин заменяме традиционните сушени чушки с боб, които никога не сме приготвяли за този ден), маслини, мед, чесън, ошаф, баклава, греяно вино с подправки, греяна ракия с мед, свежи плодове - мандарини, ябълки, банани, орехови и лешникови ядки с черупките.

 

Традицията повелява преди всички да седнем на трапезата да прекадим къщата с тамян и свещ, да осветим и пречистим с добра енергия всяко кътче от дома ни - килера, сервизните помещения, банята, терасите, спалните, кухнята, коридора - всичко. Прекадяването се извършва от най-възрастния член на дома, който чете молитвата във всяко помещение, обърнат винаги на изток. След като домът ни е пречистен вече всички можем да се съберем около масата. Отново най-възрастният казва молитвата държейки топлата питка с парата, обърнат на изток, прекръства се, целува питката и я подава на останалите членове на дома, по старшинство, като всеки от тях се прекръства и целува питката. След този ритуал е време старейшината на дома да разчупи питката, отново на принципа на старшинството, като преди това оставя по едно парче питка на Исус, Бог Савод и дома. След разчупването на питката следва търсенето на парата - тук най-активни са децата. В содената питка за Бъдни вечер ние поставяме за късмет само клонче дрян и пара - наречени на здраве и пари. След като намерим паричката е време за подаръците...най-щастливият момент, а после е време да опитаме ястията, които цял ден сме приготвяли - щастливи и заедно :)

Бъдни вечер е вечерта на Витлеемската звезда, но най-светлата новина - раждането на Исус, вечерта на семейството и на чистата доброта. Нека бъдем добри и правим добрини не само на този ден или Коледа, а всеки ден от годината.

Весел празник!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page