top of page
Search

Бриош с квас (лека и бърза рецепта)

Този уикенд приготвих Бриoш с квас по рецептата на Кремена Русева и блога й - www.cookwithasmile.com. Позволих си да направя няколко малки, незначителни корекции с оглед наличните ми продукти....и определено се получи един много сполучлив и лесен за изпълнение, въздушен, пухкав, много вкусен Бриош (алтернатива на родните Козунаци, с много по-малко масло, яйца и захар!). Ако искате да си го приготвите и вие ето как...

 

Съставки:

Стартер

10 г. активен квас, 100% хидратация

100 г. бяло пшенично брашно

100 мл. вода

1 ч.л. мед

Основно тесто:

Целият стартер

2 яйца

2/3 кофичка Скир

60 г. захар

320 г. пресято бяло брашно

2 с.л. разтопено кокосово масло (или нормално краве масло)

Подправки: ванилия, махлеб, портокалови корички, щипка сол

Сладко от малини и шоколадови парченца - за плънката

Прясно мляко или яйце, за намазване преди печене

 

Сутринта забъркайте стартера в една купичка и го оставете на стайна температура ако е хладно или приберете в хладилника в летните горещини за цял ден. Вечерта (към 20 часа) извадете стартера и в купата на миксера смесете първо течните съставки (без маслото) и стартера, а после добавете и брашното. Оставете миксера да меси тестото за поне 10-15 минути, докато активира глутена и тогава добавете маслото, като продължите да месите още 5-10 мин. Аз лично проверявам дали се е активирал глутена с прословутият тест "прозорец" и тогава изключвам миксера.

В намаслена купа прехвърлете омесеното тесто и направете 3 разтягания на тестото през 30 мин. Дръжте купата с тестото покрита с кърпа, капак или стреч фолио през цялото време. След последното разтягане приберете тестото в хладилника за през нощта.

На сутринта към 9 часа извадете тестото от хладилника и го оставете още малко да втасв на хладно докато удвои/утрои обема си. Тестото е по-тежко и втасването отнема повече време - през лятото тестото с квас полудява заради температурите, за това го следете.

Когато тестото ви е готово и добре втасало оформете в избрани от вас форми и плитки върху набрашнена повърхност бриоша. В единия сложих плънка от малиново сладко, а вдругия шоколадови парченца. Поставете ги в тавички покрити с хартия за печене, завийте в найлонови пликове и приберете за нощ в хладилника. Това упражнение започвам в петък и в неделя сутринта слагам в предварително загрята на 190 градуса фурна да пека бришите, като ги намазвам по повърхността с мляко или яйце и поръсвам с малко захар. Печете за около 25-35 минути в зависимост от големината на бриоша ви (следете си фурната).

Охладете върху решетка, макар че ние ги излапахме все още горещи с овче кисело мляко :)

Ако си отделите малко време и енергия този невероятен Бриош ще ви зарадва много!

Бон апети!
Comments


#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page