top of page
Search

Бавно готвено дърпано свинско

Всички знаят, че не съм голям специалист по приготвянето на месо, може би за това и рецептите с месо в блога ми са доста малко. Рецептата, която споделям днес от няколко години е моят тотален фаворит за готвено свинско месо и всеки път изостава в опашката за споделени рецепти, защото е толкова лесна и вкусна, че почти никога не успявам да направя някаква снимка на месото, а то е ... "мозък", както казва баща ми. Приготвя се дълго, но супер лесно (от онези рецепи, които се готят сами!). Ето и как да си го приготвите - идеална вечеря за студено време и чаша червено вино!


 

Съставки:

600 гр. свински врат без кост, нарязан на филии

2 с.л. мед

2 с.л. дижонска горчица

Подправки сол, розов пипер, мащерка (по-желание)

3-4 с.л. зехтин

2-3 скилидки чесън - нарязани на филийки

100-150 мл. вино (бяло или червено според предпочитанията ви и сезона)


 

Измийте и подсушете месото. Готовото месо наредете с припокриване в малка тавичка, месото трябва да се припокрива един резен върху друг, за да може по време на дългото печене да се задушава, а не да съхне. Разбъркайте меда, горчицата, подправките, чесъна и зехтина и получената марината разпределете върху месото - трябва да намажете с нея всеки резен месо. На финала добавете виното - така че да покрие месото.

Завийте тавичката с алуминиево фолио и изпечете в фурна за 4 часа на 180 градуса. След като месото ви е готово го отвийте и раздърпайте с вилица - то е толкова добре сготвено, че ще се отделя много лесно на конци. Тавичката ви ще има нужда от сериозно търкане за да бъде добре почистена, но вкусът на месото си заслужава усилието.

Сервирайте с хубаво вино все още горещо!




#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page