top of page
Search

Пиле с манатарки и сметана

Това е една много вкусна идея за вечеря, по рецептите на Джейми Оливер, с малки допълнения от мен. Признавам обаче че е доста калорична и върви прекрасно с чаша/две бяло вино. Приготвя се за около 30-40 минути, на котлон и е много, ама много вкусна и ароматна. Ако нямате манатарки може да използвате предпочитаните от вас гъби (пресни или замразени). Ето и как да си приготвите това пиле с гъби...

 

Съставки:

200-300 гр. гъби (ако използвате манатарки, тъй като са доста силни и ароматни ви предлагам да се спрете на вариант 200 гр., ако се спрете на по-малко ароматни гъби като печурките например, може да сложите до 300 гр.)

700-800 гр. пилешко филе нарязано на малки късчета

1 голяма глава лук, нарязана на ситно

160 мл. течна сметана

60 мл. бяло вино

1 ч.л. горчица

по желание може да добавите и шепа натрошени ядки (кашу, бадеми)

Подправки: 1/4 ч.л. сол, черен пипер, 1 с.л. мед

2 с.л. зехтин

1 стрък целина нарязан на дребно (може да го пропуснете, ако не обичате тази подправка)

1 стрък пресен лук или няколко листа левурда (див чесън) - нарязани на ситно за декорация

В дълбок тиган с незалепващо покритие първо запечете гъбите в предварително загрят тиран, докато се запекат леко, без да добавяте мазнина. Ако използвате замразени гъби оставете си да се изпари водата, като отново не добавяте мазнина. Когато гъбите ви са готови ги прехвърлете с отделен съд, а в тигана добавете зехтина. След като зехтинът ви се загрее добавете лука и след като се запържи добавете пилешкото месо, разбъркайте добре, добавете виното, похлупете с капак и оставете местото да се сготви полузадушено. От време на време разбърквайте. Когато се отдели доста вода, а местото видимо се сготви, махнете похлупака и оставете на огъня докато се редуцира (изпари) соса. Междувременно към соса добавете подправките, целината и разбъркайте добре. Когато сосът се редуцира напълно добавете сметаната и горчицата, разбъркайте добре и ако желаете добавете ядките.

При сервиране може да поръсите с пресните зелении (лук и чесън). Консумирайте горещо!

Бон апети.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page